The Birds
Alfred Hitchcock's The Birds
Madarak

(Universal Production, 1963; USA, 120 perc, VistaVision, 1.85:1, színes)Rendezte: Alfred HITCHCOCK

Szereplők:
Tippi Hedren (Melanie Daniels); Rod Taylor (Mitch Brenner); Veronica Cartwright (Cathy Brenner); Suzanne Pleshette (Annie Hayworth); Jessica Tandy (Mrs.Brenner)...

Operatőr:
Robert Burks A.S.C. (Technicolor)
Különleges fotográfiai tanácsadó: Ub Iwerks
Zenei konzultáns:
Bernard Herrmann
Elektronikus hang: Remi Gassman
Forgatókönyv:
Evan Hunter; Daphne du Maurier novellája nyomán
Madáridomító: Ray Berwick
Főcím: James Poallack
Illusztrátor: Albert Whitlock
Vágó: George Tomasini

Magyar bemutató: 1985.dec.19. (Filmmúzeum, feliratos).
- Hitchcock cameo - Egy kisváros madarai különösen kezdenek viselkedni. Egyre kevésbé tartanak az emberek közelségétől, egyre nagyobb számban gyülekeznek, és természetüktől teljesen idegen módon rá is támadnak a városlakókra... ...és a megvalósult rémálom!  ...és még egyszer!


- Poszterek
- Forgatási képek, storyboardok
- Madarak - Barbie baba
- The Birds is Coming (1963) - Universal promóciós film

- Veress József írása (1968)
- Hitchcock mester madarakkal játszik (A Hét, 1970.nov.13.) -
PDF
- Molnár Gál Péter filmkritikája (1983)
- Madarak a mozimúzeumban (Somogyi Néplap, 1983)
- Támadhatnak-e Hitchcock madarai? (Kisalföld, 1984)

 Hitchcock lánya, Pat, így emlékezik vissza a Madarak-ra:

  - A Psycho (1960) elkészítése után apám csak hosszas keresés árán találta meg új projektjét. A Psycho hatalmas sikert aratott, és nem volt könnyű olyan anyagot találni, ami megfelelt a nézők elvárásainak. Végül a Madarak (1963) mellett döntött, melynek alapja Daphne du Maurier egyik kisregénye volt. Apám jól ismerte a szerzőt: mind a Jamaica vendéglő (1939), mely az utolsó angliai filmje volt mielőtt Amerikába költözött volna, mind A Manderley ház asszonya (1940), az első rendezése Amerikában, Daphne Du Maurier regény alapján készült.

  - A Madarakat elsősorban az Alfred Hitchcock televíziós sorozat számára vették meg, ám mikor apám valódi madártámadásokról kapott hírt szerte az országban, úgy érezte, hogy a történetnek a mozikban is sikert arathat. A novellából csak a címet tartotta meg, és Evan Hunter forgatókönyvíróval egy teljesen más történetet találtak ki, mely a Bodega Öbölben játszódik. Ezt a helyszínt apám A gyanú árnyékában (1943) című film forgatása alatt fedezte fel. A filmet részben kint forgatták, ám a legnagyobb részét a Universal Studios-ban vették fel - ahol apám közismerten sokkal jobban érezte magát.

  - A Madarak szereposztása döntő fontosságú volt a produkcióban. Apám látott egy tejtermék reklámot a tévében egy csodaszép szőke nővel. Mivel mindig nyitott szemmel járt, és kereste a következő nagy sztárt, azonnal felkereste a hölgyet a reklámból. A neve Tippi Hedren volt. Apám Melanie Daniels szerepére próbálta ki őt úgy, hogy a korábbi filmjeiből adott neki szöveget. Tippi Martin Balsam-mal volt együtt a meghallgatáson, aki a Psycho-ban a felejthetetlen Arbogast magánnyomozó szerepét játszotta. A filmben szerepelt továbbá Rod Taylor, Veronica Cartwright, Suzanne Pleshette, Jessica Tandy és madarak, rengeteg madár!

  - Imádtam a filmet mikor először megnéztem. Emlékszem, mennyire féltem, pedig kinn voltam a forgatáson és ismertem a varázslatot a színfalak mögött.
A Madarak jóval előrébb járt a koránál. Karrierje során apám mindig új trükkökkel kísérletezett, innovatív technikai újításokra vágyott, és a Madarakkal valóban egy új csúcsot ért el - viccen kívül. A film egy vizuális lakoma, és ha belegondolunk, hogy jócskán a számítógépes animáció kora előtt készült, tisztelettel tartozunk apám víziójának, és a nagyon tehetséges kollegáknak, akik segítettek neki megvalósítani azt. A Madaraknál apám a hangképzéssel is kísérletezni akart, és úgy döntött, hogy zene helyett kifinomult madárhangokat alkalmaz. Az eredmény hatalmas áttörés volt. A technikai tündöklés mellett, a film szórakoztató, feszültséggel teli, félelmetes és meglepően romantikus.

 

   


[Alfred Hitchcock] - [Drakula halála 1921] - [Silent Horror]
[Horror Story] - [Hungarian Horror]
[Home]