1897-ben Bram Stoker kiadta Londonban "Drakula" c. regényét. Azóta is ez a legismertebb vámpírregény. A könyből - mindennemű jogdíj megfizetése nélkül F.W. Murnau 1922-ben "Nosferatu" címmel nagysikerű filmet rendezett, amit az első Drakula adaptációnak tartanak világszerte.

 Ha azonban átnézzük az egykorú feljegyzéseket, észrevehetjük, hogy a magyar Lajthay Károly 1921-ben "Drakula halála" címmel Paul Askenas főszereplésével már készített egy adaptációt. Ezt az információt az amerikai John L. Flynn is megerősíti Cinamatic Vampires c. könyvében: "... a magyar-készítésű Drakula (1922) egy évvel Murnau Nosferatuja előtt már készen volt..."

A források szerint Lajthay valószínűleg már 1920-ban megírta a Drakula halála forgatókönyvét. Az sem biztos teljesen, hogy Bram Stoker regényéből. Ugyanis Pánczél Lajos - korabeli filmesztéta és újságíró - Drakula halála címmel írt egy "fantasztikus filmregény"-t. Ezt 1924-ben Temesvárott ki is adta. A film valószínűleg ebből az írásból, és esetleg Stoker regényéből merítette témáját.

A díszletről írta a Színház és Mozi: "Óriási terem, mely köröskörül márvány, a közepén sötét folyosó, szinte végtelennek tetsző hosszúságú. Itt és Drakula, illetve itt éli rejtélyes életét. Este van. Mindenféle állatok vihogása, vergődése hallatszik, majd ott a középen megnyílik az ajtó, csodaszép nők jönnek elé, mind álomszerű öltözetben, ezek voltak Drakula eddigi feleségei. De most várja Drakula új nőjét, a legszebbet, a legkívánatosabbat, akiért eget-földet megmozgatott, s akit virágesővel üdvözöl..."  A történet egy alpesi faluban,a bécsi elmegyógyintézetben és a képzeletbeli Drakula-kastélyban játszódik.A női főszereplő Mary Land, egy szegény, árva varrólány. Apját egy bolondokházába zárták, mert nem tudja elfogadni felesége halálát. Mary itt találkozik Drakulával - a zenetanárral, aki azt tartja magáról, hogy halhatatlan. Két bolond álorvos meg akarja a lány szemét operálni, ezért lekötözik a műtőasztalra. Szerencsére Tillner doktor az ápolókkal együtt megmenti a lány. A fáradt lány a kórházban tölti az éjszakát és szörnyű rémálmot él át: Drakula erőszakkal a kastélyába viszi és menyasszonyi ruhába öltözteti.
A regényben Mary a nyakán lévő keresztet megmutatja a vérszívó grófnak, aki ettől megretten:


"...Drakula ekkor mámoros fővel hajolt Mary felé, hogy csókkal illesse a leány ajkát... vad kéjtől remegett a szája, karjait ölelésre készen tartotta. Ebben a pillanatban Mary, aki megérezte a veszedelmet, ellökte magától Drakulát, nyakláncán függő keresztjéhez nyúlt és feléje mutatta, bátran, villámló tekintettel...

-- A kereszt! ... A kereszt! - ordított Drakula, és riadtan hátrált a leány elől.
A váratlan jelenet láttára ijedelem lett úrrá az egész teremben... Drakulával együtt a gonosz szellemek is rémülten menekültek... Mary előtt nyitva állt az út...

S a leány, felhasználva a kínálkozó alkalmat, futásnak eredt s a nyitva felejtett kapun kirohant a havas éjszakába." (részlet a Drakula halála c. fantasztikus filmregényből.)
 A lány kiszabadul a kastélyból és elszökik. A hegyekben átfagyott Maryt kezelésbe veszik azok az emberek, akik rátalálnak. Orvost hívnak hozzá, de Drakula is megjelenik, aki mindvégig üldözte. "Drakula szikrázó szemei valósággal hipnotizálták a társaságot", de az orvos megmenti a lányt. Végül minden jóra fordul, egy őrült lelövi az elmegyógyintézetben Drakulát, Mary férjhez megy egy derék erdészhez. De mindvégig bizonytalan marad, hogy csakugyan álmodta-e az egész történetet, vagy valóban megtörtént vele???

  Az 1921-22-es filmes szaksajtóban - egy kis kivétellel - nem találni utalást a filmről. (Már ami az akkori lapokból fellelhető a Magyar Filmintézet könyvtárának archívumában...)

  Az eredeti bemutatót követően Magyarországon csak 1923.márciusában mutatták be a Drakula halálát.
A filmet Tuchten Jenő kölcsönzője vásárolta meg és slágerként hirdette a korabeli lapokban...


A film valószínűleg a második világháborúban veszett el örökre.

 


 
A film ismert technikai adatai:DRAKULA HALÁLA

1921- magyar, filmdráma öt felvonásban, 1448 méter (kb. 50-60perc ?)
Corvin Filmgyár, (35mm, spherical 1:1.33) fekete-fehér

Rendezte:
Lajthay Károly

Forgatókönyv:
Lajthay Károly (B.Stoker: Drakula és Pánczél Lajos Drakula halála c. regénye nyomán), Kertész Mihály [Michael Curtiz]

Operatőr:
Eduard Hoesch
Szereplők:
Paul Askenas (Drakula); Lene Myl (Mary Land); Lux Margit; Zoltán Dezső;
Thury Elemér (orvos), Hatvani Károly, Perczel Oszkár, Réthey Lajos, Ihász Aladár, Szalkay Lajos...


Forgatás:
Corvin Filmgyár (Budapest) műtermei; a külsők: Bécs mellett (Wachau, Steinhof és Melk), de az 1942-es Filmlexikon Berlint említi.

Premier:

- 1921.február, Bécs (Wien) ?
- 1923.március 21, 22, 23-án Esztergom (Városi Szinház Mozgó)
- 1923.április 14.-én
Budapesten a Tivoli mozi mutatta be.


Források:
- Képes Mozivilág 1921.január. 16.száma (21.oldal)
- Képes Mozivilág 1921.február. 20. száma (11.oldal)
- Színház és Mozi 1921. jan. (26-27.oldal)
- Mozi és Film 1923.április 1.száma
- Belügyi Közlöny - 1923.03.25.
- Színházi Élet 1923/12.szám
- Színházi Élet 1923/13.szám
- Pesti Hírlap 1923.ápr.27. (moziműsor)
- Budapesti Hírlap 1923.ápr. 28. (filmismertető)
- Filmlexikon (1942) - 324.old (Lajthay)

- Drakula halála (1924) - Pánczél Lajos filmregénye - 2Mb (.pdf) PDF

- Galaktika 1992/6. (141.szám) - (Szilágyi G.Gábor: Hungarian Dracula c. cikke; 69-70.oldal.)
- John L.Flynn: Cinematic Vampires (McFarland, USA, 1992. ISBN 0-89950-659-3; 21.oldal)
- Filmvilág 1997/12.száma - (Farkas Jenő: A magyar Drakula c. cikke; 34-37.oldal)
- Színes RTV 2002.október 12.


- Drakula halála (2019) - remake!English summary:

Drakula halála (1921), translated as "Dracula's Death / The Death of Dracula" was the very first film adaptation of the famous novel by Bram Stoker called Dracula (1897.) instead of F.W. Murnau's classic Nosferatu (1922). This film directed by Lajthay Karoly; produced by Corvin Filmgyar [Corvin Film Company], and the title role played by Paul Askenas and Lene Myl. This film premiere was in Febr.1921. (Wien). This film is presumed lost...

- English language essay:
  - Drakula halála (1921): The Cinema’s First Dracula, Horror Studies 1 (Rhodes, G. D., 2010.; 800k .PDF)
pdf
  - Internet Movie Database (IMDb)
And the final question:


Have seen Lugosi this film?If you have any information of this film,
please send me a letter:
mrger (-at-) freemail (.) hu(c) 2001- Szentes Gerzson Péter és a cikkek írói
updated: 2020.aug.15.[Alfred Hitchcock] - [Drakula halála 1921] - [Silent Horror]
[Horror Story] - [Hungarian Horror]
[Home]
.