Rebecca
A Manderley-ház asszonya

(Selznick International - United Artists; 1940; USA; 130 perc, fekete-fehér )
Rendezte: Alfred HITCHCOCK

Szereplők:
Laurance Olivier (Maxim de Winter); Joan Fontaine (Mrs. de Winter); George Sanders (Jack Favell); Judith Anderson (Mrs.Danvers); Nigel Bruce (Giles Lacey őrnagy); Philip Winter (Robert); Reginald Denny; C. Aubrey Smith; Melville Cooper; Florence Bates; Leonard Carey; Leo G. Carroll...

Forgatókönyv:
E.Sherwood és Joan Harrison;
(Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya c.könyvéből)
Operatőr: George Barnes
Zene: Franz Waxman
Produkció: Selznick International
Bemutató: 1940.máj.2., United Artists Corp. Ltd.

Magyar bemutató: 1940.okt.
- Hitchcock cameo -


- Poszterek, képek
- Rebecca - A Manderley-ház asszonya - bemutató (Magyar Film, 1940/41.)
- Rebecca - mozibemutatók (Nyírvidék 1941-42.)
- Hollywoodból jelentik: Rebecca - Oscar-díja (MTI, 1941.márc.1.)
- Hajdú Richárd: Felnézek és lenézek. Szédülés Alfred Hitchcock A Manderley-ház asszonyában (elemzés, 2006)


 Egy fiatal nő (Joan Fontaine) megismerkedik Lord Maxim de Winterrel (Laurence Olivier), akinek felesége, Rebecca rejtélyes módon vesztette életét. Ő lesz a második Mrs. De Winter, és férjével annak vidéki lakhelyére, Manderley-be költözik. Mr. De Winter, de főképp a házvezetőnő, Mrs. Danvers (Judith Anderson), fürkészve lesik a szép fiatalasszony minden gondolatát. Az új úrnő úgy érzi, hogy Mrs. Danvers minden lépését ellenőrzi, és állandó gyanakvással, rosszindulattal veszi körül. Mrs. De Winter a házvezetőnővel szemben alárendelt, bűntudatos viselkedést vesz fel, mely Mrs. Danvers uralmát tovább erősíti. A helyzet még tovább romlik, amikor a halotti látlelet egyik megállapítása miatt vizsgálni kezdik Rebecca halálának körülményeit. Maxim de Winter gyilkosság gyanújába keveredik, és ez a házasságot igencsak megterheli. A látszólag kilátástalan helyzet végül mégis megoldódik: Mrs. Danvers a kastélyban kitört tűzvészben meghal, és kiderül, hogy Rebecca rákbetegsége miatt lett öngyilkos.


 A film Hitchcock első amerikai munkája volt, miután a producer - David O.Selznick - ejtette a Titanic tervét.
Ez egy angol film, teljesen angol" - jellemezte művét Hitchcock. A Manderley ház asszonya a rendező első hollywoodi filmje. Bár Amerikában készült, a film szereplőinek többsége és a forgatókönyv alapjául szolgáló regény szerzője, Daphne du Maurier is angol. Hitchcock számára Hollywood vonzerejét főként az adta, hogy itt nagy stúdióban dolgozhatott. A thriller nem annyira hatásvadász és drámai effektusaival, mint inkább lélektani kiszámíthatatlanságával, a rejtély fokozásának képességével tűnik ki. Ez a film Hitchcock művészi fejlődésében is mérföldkőnek számít. A film végig a bizonytalanság nyomasztó légkörével hat a nézőre. A tájban magányosan álló, hatalmas kastély olyan helynek látszik, ahol minden megtörténhet. A Laurence Olivier által megteremtett figura személyisége bizonytalan és zilált, így mint gyilkos is számításba jöhet. Különleges hangsúlyt helyezett Hitchcock a házvezetőnő személyére. Számos jelenetben látszólag a semmiből bukkan elő, azt a hatást keltve, hogy mindenütt jelen van. Ezt a benyomást még erősíti, hogy szinte sosem látjuk mozgásban. Alakja mindig álló, komor és mozdulatlan figuraként jelenik meg a filmben, és ezzel a mozdulatlansággal az alak fenyegetővé, kiszámíthatalanná válik. Úgy tűnik, Mrs. Danvers a ház "igazi úrnője".

A film 1940-ben a legjobb filmnek járó Oscar-díjat nyerte el. Több későbbi feldolgozása is készült.A film magyar videokiadása az Odeon kiadónál jelent meg.

 

  

[Alfred Hitchcock] - [Drakula halála 1921] - [Silent Horror]
[Horror Story] - [Hungarian Horror]
[Home]