Art: - art direction (díszlettervező)
Ph: - photographed (operatőr)
Sfx: - special effects (Sp.eff.)
Sc: - script (forgatókönyv)
R: - rendezte (director)
Jelmagyarázat

SILENT HORRORS and EARLY TRICK FILMS
Némafilm horrorok és korai trükkfilmek

Üdvözöllek a nem mindennapi filmek,
- a többségükben -
csaknem elfeledett régi filmek világában!
A következő oldalakon egy csokorra valót mutatok be a némafilmkorszakban (és a korai hangosfilmkorszakban 1929-33) forgatott fantasztikus/horrorisztikus filmekből. A különféle régi filmeket felsoroló adattárakból tudjuk, hogy több, mint 1100 ilyen jellegű film készült az 1896-1929 közötti időszakban... Legtöbbjük azóta elveszett, vagy csak töredékesen maradt fenn, esetleg egy-egy fénykép - vagy az se... - őrzi az emlékét.

Minden kornak megvoltak - megvannak a filmes sztárjai, rémképei, őrült tudósai. A rendezők időről-időre előveszik a klasszikus horrorfigurákat, újból- és újból megfilmesítik őket.
Mert halhatatlanok, akárcsak rémálmaink...Technikai jellegű megjegyzések:
A századelőn még nem volt kialakult állandó, szabványosított vetítési sebesség. A filmek hosszát így valóban a hosszukkal adom meg, méterben. Manapság a 24 kocka/sec állandónak takintett sebességgel vetítik a filmeket. Akkortájt viszont 16-25 kocka/sec között minden előfordult, sokszor még moziról-mozira is változott a helyzet… Sok esetben a film hossza csak a leforgatott tekercsek számával van megadva. Egy tekercs film kb. 10-15 percig futott, szintén a vetítési sebességtől függött. Átszámításként kb. elfogadható eredményt ad, ha 1 m = 3 sec-el számolunk, vagyis 20 m film kb. 1 perc hosszú vetítési időnek felel meg.

A korszak filmjeiből videón, vagy akár DVD-n viszonylag "sok" film hozzáférhető (na nem nálunk, hanem tőlünk nyugatabbra, és főleg az USA-ban...). Legtöbbször csak egy kópia maradt fenn az utókor számára, vagypedig az eredeti hosszúságnak csak töredéke, amiből megpróbálnak a filmtörténészek a restaurátorokkal együtt egy nézhető - és a lehetőségeknek megfeleleően "teljes" kópiát összevágni.


Az évszámokra kattintva bepillantást nyerhetünk a XX.század elején milyen filmeken rémüldözhettek a kedves nézők :) :

 

 


 

 

 


SZíNÉSZNŐK:
Bessie Love
Brigitte Helm
Lil Dagover
Putty Lia

 


SZíNÉSZEK:
Bernhard Goetzke
Conrad Veidt
Lon Chaney
Lugosi Béla
Paul Wegener
Rudolf Klein-Rogge
Werner Krauss


Mesteremberek:
Benjamin Christensen
Fritz Lang
F.W. Murnau
Georges Meliés
Paul Leni
Roland West
Tod Browning


Content © Szentes Gerzson Péter
(MrGer)
2000, 2001.