frankenstei1910


Boldog születésnapot, Szörnyeteg!
    100év! Nagy idő! Ezen a napon, - 1910.márc.18-án - mutatták be Thomas A. Edison produkciójában az első Frankenstein filmet, mely Mary Shelley 1816-os regényének első adaptációja. A főszerepben: Charles Ogle (a Szörnyeteg), Mary Fuller (Elizabeth), Augustus Phillips (Frankenstein doktor). A korabeli sajtó elég negatívan fogadta a filmet, amit pár hónap vetítés után be is tiltottak. A kevés számú kópiát visszavonták, és a kor szokásainak megfelelően újrahasznosították. Maga a negatív is elégett egy évvel később.

A filmet Edison New Yorkban (Bronx) forgatta 1910.januárjában. Akkoriban általában egy ilyen rövid film (kb.12-15perc) 1 nap alatt készült el, a Frankenstein forgatása 3 napig tartott. Valószínűleg a szörnyeteg kreálási jelenete és Charles Ogle maszkja miatt. A rendező - J.Searle Dawley - 1907-től dolgozott Edisonnak, élete folyamán több, mint 200 filmet forgatott és 1927-ben szállt ki a filmszakmából, a rádióhoz ment át. Frankenstein doktor megszemélyesítője - Augustus Phillips - nem futott be jelentős karriert, Mary Fuller népszerű volt azidőtájt, majd 1917-ben visszavonult és szinte remeteként élt. Charles Ogle - a szörnyeteg - szintén ismert színész volt, több, mint 300 (!) filmben szerepelt. Pár hasonló "műfaji" fimben is feltűnt.

Nincsenek visszaemlékezések a film készítéséről... Miután a film elkészült, a színészek a következő filmjüket készítették és a következőt... A Frankenstein csak egy geg volt akkor, semmi több. Semmilyen filmtörténeti vonatkozást nem tulajdonítottak neki. A készítők közül az utolsó, aki még láthatta a filmet, Mary Fuller lehetett, aki 1973-ban halt meg magányosan egy intézetben. Ekkor a filmről csak kevesen tudtak még, - a hatvanas évek elején került elő egy 'Edison Kinetogram', a címlapján Frankenstein szörnyetegével, ez az újság az Edison Filmvállalat heti újságja volt az új megjelenésekről. Csak egy film volt a harminc közül, amit azon a héten mutattak be. Maga a film elveszett volt. Fél évszázada senki sem látta már...

Az Amerikai Filmintézet (AFI) 1980 májusában közzétett egy listát, melyben a 10 legfontosabb elveszett némafilmre hívta fel a figyelmet, amelyek kultúrálisan fontosak voltak.

...


  Alois F. Detlaff amatőr filmgyűjtő volt. Ezért örült, amikor a felesége nagymamájától az 1950-es években megörökölte a némafilmeket, amiket a néni a tízes-huszas években használt, mint vásári mutatványos. Ezekből a filmekből később időnként az unokáinak levetített egyet-egyet.

Al olvasta, hogy az Amerikai Filmintézet régi, elveszett filmeket keres. Az egyik filmcím ismerős volt, mintha a szekrényben lenne! Elővette, és valóban! A lista legöregebb filmje nála volt. Később eladásra kínálta, de olyan magas árat határozott meg, hogy nem tudta értékesíteni. De legalább a film megkerült és létezett.

Pár perces klipjeit több Frankensteinről szóló dokumentumfilmben felhasználták, és néhány nyilvános vetítést is tartott. Rettentően paranoiás volt a filmet illetően: mindig attól félt, valahogy lemásolják. Emiatt sokáig semmilyen formában nem volt nyilvánosan (mozi, tv, VHS) elérhető a teljes film. 1986-ban egy VHS kazettát adományozott a Filmintézetnek, de a filmet középen egy zavaró másolásvédelmi felirat keresztezte, nem igazán volt élvezet nézni. Készült két biztonsági másolat is a filmből, házi módszerekkel: módosított vetítőgéppel léptetve és 16mm-es kamerával 'másolva' az időközben 8%-ot zsugorodott filmet.

Detlaff már a 90-es évektől tervezett egy DVD kiadást, de csak 2003.áprilisában adta ki a filmet saját kiadásban (Father Time - A.D.Ventures). A DVD tartalmazza a szintén nála lévő eredeti nitro kópiáról digitalizált Nosferatu (1922)-t. Az első nyilvános bemutatóját a filmnek 1993.október 30-án tartott az Avalon Filmszínházban, szülővárosában, Milwaukee-ben (USA). Az eredeti DVD kiadás nem lett siker, a forgalmazóval (LRS Marketing) 2004.nyarán szerződést is bontott. A DVD kiadáshoz meg lehetett vásárolni barátjának és a kiadásban segítséget nyújtott Frederick C. Wiebel, Jr.-nek a filmről írt könyvét (Edison's Frankenstein).

2005.július 28-án a helyi újságban megírták, hogy a rendőrség egy oszlásnak indult holtestet talált, amely már egy hónapja elhagyatottan feküdt otthonában. A 84 éves Al Detlaff a nappalijában halt meg, magányosan. Azóta az eredeti filmtekercsekről nincsenek információk, talán a távoli családja őrzi őket vagy egy széfben porosodnak...

Ezúttal mikor kerül elő ismét?

 

Újabb 10 év múlva...

... 2014-ben az Amerikai Kongresszusi Könyvtár (Library of Congress) megvásárolta Al Detlaff filmes hagyatékát és Frankenstein születésének (Mary Shelley) 200-ik évfordulójára restaurálta és elérhetővé tette a filmet.

Minden jó, ha jó a vége...


Frankenstein - 1910 - szörnyeteg


Egy eredeti filmkocka Edison Frankenstein-jéből

aldetlaff
Frederick C. Wiebel, Jr. és Al Detlaff az eredeti kópiával.Al Detlaff - 2003
Al Detlaff a 2003-as bemutatón  Az
alig negyedórás film legtöbbször vetített jelenete a Szörnyeteg megalkotása. Egy bábut égettek el, majd a jelenetet visszafelé játszották le, így teremtődött meg az üstben a rém. Ellentétben a későbbi Frankenstein és kreatúra filmekkel, itt szó sem volt elektromosságról, kattogó-csattogó villámokról, itt "hagyományos" módon, kémiai vegyszerek és egy kis misztikum felhasználásásval jött létre a Teremtmény. E megjelenési mód inkább a középkori alkimista hagyományokhoz kötődik (Golem), mint a modern korhoz (villamos szikrák). Eképpen a film maga nagyon régies kiállítású, Mélies-stílusú.

A fennmaradt korabeli beszámolók szerint "rémületes" volt a fogadtatása. A film azóta szabad forgalmazású, szabadon megtekinthető. Csak remélni lehet, hogy a London After Midnight (1927) is előkerül egyszer!

Frankenstein
1910- USA, 14 perc (1.33:1)
Rendezte: J.Searle Dawley (Edison production #6604.)
Szereplők: Charles Ogle (a szörnyeteg); Augustus Philips (Dr.Frankenstein); Mary Fuller (Frankenstein menyasszonya)
Forgatás: Három nap alatt forgatták le, a new york-i Edison Stúdióban (Bronx).

Bemutató: 1910.márc.18.
- IMDb

- Magyar felirat
- Az eredeti 'Frankenstein 1910' weboldal (archiv 1998-99)
- 2003-as bemutató reklámja (2,5Mb PDF)
- 2018-as restaurálás (Library of Congress Blog (150Kb PDF)

 


Charles Ogle - 1910 és Boris Karloff - 1931

  

  

--- (1080p!) ---


©2010., 2020. Szentes Gerzson Péter


[Alfred Hitchcock] - [Drakula halála 1921] - [Silent Horror]
[Horror Story] - [Hungarian Horror]
[Home]