Torn Curtain
Szakadt függöny

(Universal, 1966; USA, 128 perc, színes)

 

Rendezte: Alfred HITCHCOCK

Szereplők: Julie Andrews (Sarah); Paul Newmann (Armstrong prof.); Lila Kedrova (Kuchinska grófnő); Wolfgang Kieling (Gromek); David Opatoshu (Mr.Jacobi); Ludwig Donath (Gustav Lindt prof.);...
Operatőr: John F.Warren A.S.C.
Zene: John Addison
Forgatókönyv: Brian Moore (Keith Waterhouse és Willis Hall-lal közösen)
Producer: Alfred Hitchcock
- Hitchcock cameo -- Gromek halála (képgaléria)
- Poszterek, reklámanyagok...
- Forgatási képek

 

 Egy amerikai atomtudós (Paul Newmann) - azzal a céllal. hogy így talán megszerezheti a lipcsei Lindt professzortól egy tudományos probléma megoldásának kulcsát - látszatra elárulja hazáját, az Egyesült Államokat, és Kelet-Berlinbe utazik. Menyasszonya (Julie Andrews) is vele tart, és különféle kalandokba keverednek...


 Alfred Hitchcock fektette le a kém-thrillerek alapjait. Egy kritikus szerint, a nézők által alkotott képet - hogy milyen LEHET és milyen KÉNE LEGYEN egy kémfilm - Hitchcock klasszikusai, Az ember, aki túl sokat tudott és a 39 lépcsőfok alakította ki. Teljesen helyénvaló volt, hogy Hitchcock 50. filmje egy kémtörténet legyen, a Szakadt függöny.

  A hideg háborús drámában az 1960-as évek két legforróbb csillaga szerepelt, Paul Newman (a Harper által aratott sikertől felfrissülve) és Julie Andrews (minden idők legnagyobb kasszasikert aratott filmjének, a Muzsika hangjának csillaga). Andrews bevallotta: csak azért vállalta el a szerepet, hogy Hitchcock-kal dolgozhasson. Hitchcock aggódott, hogy Paul Newman túl fiatal egy nagy tudóst játszani (Newman karaktere, Michael Armstrong professzor egy atomfizikus). Utánanézett az amerikai fizikusoknak, és kiderítette, hogy az ország egyik legnevesebb tudósa csupán 32 éves. Newman ennél idősebb volt, így Hitchcock elégedetten nyugtázta: mégis jól döntött.

  Hitchcock maga köré gyűjtötte a nagy tehetségeket, akikkel a múltban dolgozott. Ezek között volt Albert Whitlock látványtervező és Edith Head jelmeztervező. John F. Warren, a film fényképésze már A Manderley ház asszonya (1940) stábjában szerepelt, mint operatőr. 1925 óta először gyökeresen átalakították a Universal Fantom Színpadát (ahol Lon Chaney Az Operaház fantomját forgatták) hogy megfeleljen egy másik produkció igényeinek. A munkások lerombolták, módosították, és újraépítették a színpadot, hogy Hitchcock fel tudja venni a film csúcspontját. A legendás kaszkadőr, David Sharpe koordinálta a színházbeli pánik jeleneteket.
A Nemzeti Tisztesség Légiója kinyilvánította, hogy a Szakadt függönyben látható "életszerűen brutális gyilkosság részletes bemutatása" morálisan megkérdőjelezhető. Figyelmeztették a szülőket is, hogy "a női főszereplő (Julie Andrews) Mary Poppins alakja ebben a filmben összeomlik, és nem szolgálhat kritériumként, hogy eldöntsék, ez a film gyermekeiknek való-e."

  A film alaptémája, mondta Hitchcock Peter Bogdanovich-nak az, hogy a kémkedés "mocskos ügylet". Hozzátette: "A közönség azonosulni tud Paul Newman-nel és átérzik, milyen csúnya és kellemetlen dolog ez az egész. Egy kém hős a saját országában, ám gonosztevő egy ellenséges országban".

(A Hitchcock-collection ismertetője nyomán)

   

  


[Alfred Hitchcock] - [Drakula halála 1921] - [Silent Horror]
[Horror Story] - [Hungarian Horror]
[Home]