The 39 steps
39 lépcsőfok
(Gaumont-British Pictures, GB, 1935; 86 perc, fekete-fehér)


Rendezte: Alfred HITCHCOCK


Szereplők:
Robert Donat (Richard Hannay / Mr.Hammond / Captain Fraser / Henry Hopkinson); Madeleine Carroll (Pamela / Mrs.Henry Hopkinson); Lucie Mannheim (Miss Annabella Smith); Godfrey Tearle (Professor Jordan); Peggy Ashcroft (Margaret Crofter); John Laurie (John Crofter); Helen Haye (Mrs Louisa Jordan); Frank Cellier (Sheriff Watson); Wylie Watson (Mr.Memory); Gus McNaughton (Commercial Traveller on Flying Scotsman); Jerry Verno (Commercial Traveller on Flying Scotsman); Peggy Simpson (Maid)...

Producer: Michael Balcon és Ivor Montagu
Forgatókönyv, adaptáció:
Charles Bennett, Alma Reville
Operatőr:
Bernard Knowles
Vágó: Derek N Twist
Zene:
Jack Beaver
- Hitchcock cameo - A kanadai Richard Hannay (Robert Donat) Londonból megszökve Skóciába igyekszik, mert itt akarja megtalálni azokat az ügynököket, akik saját lakásában gyilkoltak meg egy fiatal nőt. Gyanúsítja és üldözi a rendőrség, fenyegetik a kémek, ezer és ezer csapdán át vezet az útja, de végül minden jól végződik: a szálak abban a londoni varietében futnak össze, amelyben Hannay és a meggyilkolt asszony először találkozott. A harminckilenc lépcsőfokban már tükröződik a Hitler uralomra jutása utáni helyzet fenyegetettsége. Már nemcsak egy hagyományos, fordulatos kémtörténetről van szó, hanem gátlástalan erőszakról, amelyben a hős egyáltalán nincs kedvező helyzetben a kémekkel szemben. Csupa olyan elem található ebben a filmben, amelyet korábban már sokszor kipróbáltak, de itt új módon, a kiszámíthatatlanság erejével kapcsoltak össze. Hitchcock abba a periódusába érkezett, ahol a részletek jelentősége nagyobb, mint régebben volt. Döbbenetes a változások gyorsasága. Ennek a hatásnak az eléréséért sokat kellett dolgozni a John Buchan regényéből készült forgatókönyvön. Az egyik ötletnek azonnal követnie kellett a másikat, és mindent a gyorsaságra kellett építeni.

 Ebben a filmjében Hitchcock egyik kedvenc témáját valósítja meg: a magányos hős tévedésből bűnügyi, illetve kémkedési bonyodalmak középpontjába kerül, és üldözni kezdik, mert mindenki, de legalábbis egy rivális csoport másnak véli, mint aki valójában. Ez a motívum felbukkan Az ember, aki túl sokat tud, vagy az Észak-északnyugat c. filmekben is.

A film magyar DVD kiadása.

  


[Alfred Hitchcock] - [Drakula halála 1921] - [Silent Horror]
[Horror Story] - [Hungarian Horror]
[Home]