Marnie
(Alfred Hitchcock - Universal Prod.; 1964; USA, 124 perc )
Rendezte: Alfred HITCHCOCK

Szereplők: Tippi Hedren (Marnie); Sean Connery (Mark Rutland); Diana Baker (Lil Mainwaring); Louise Latham (Marnie anyja); Bruce Dern (a tengerész); Henry Beckman (detektív); ...

Operatőr:
Robert Burks A.S.C.
Zene:
Bernard Herrmann
Forgatókönyv:
Jay Presson Allen; Winston Graham azonos c.regénye nyomán  Marnie egy közönséges tolvaj. Munkahelyét és személyazonosságát állandóan változtatja, amint kirabolta munkaadóját. Mark Rutland (Sean Connery) felismei ezt, de felveszi cégéhez a lányt könyvelőnek. Amikor Marnie (Tippi Hedren) lelép, akkor a férfi nem csinál belőle ügyet, hanem a pénzt pótolja, felkutatja a lányt, és feleségül veszi! A nászúton azonban fény derül a szörnyű titokra, amiért a lány lopni kényszerül...


- Hitchcock cameo jelenete megnézhető! - (400k, XviD file / ZIP)Hitchcock lánya, Pat, így emlékezik vissza a Marnie-ra:

- Apám eredetileg rögtön a Psycho után akarta megrendezni a Marnie-t. Elkezdte kidolgozni a története, melynek alapja egy Winston Graham novella volt. Segítségére volt Joseph Stefano, aki Robert Bloch novelláját, a Psycho-t olyan remekül feldolgozta.
  A Marnie főszerepét Grace Kelly játszotta volna, ám őt lefoglalták kötelességei, mint Monakói Hercegnő, és nem volt elérhető. Apám, természetesen nagyon csalódott volt, és úgy döntött, hogy egy másik projektbe kezd bele, a Madarakba. A Madarak forgatása során Marnie újraéledt, Tippi Hedrennel a főszerepben. Joseph Stefano azonban már nem ért rá, így a Madarak forgatókönyvírója, Evan Hunter lépett be a képbe és készítette el a szövegkönyv piszkozatát. Ám mivel nem sikerült az alkotóknak megegyezniük egy kulcsfontosságú jelenet, a megerőszakolási jelenet részleteiről, Jay Presson Allen, drámaíró lett a forgatókönyv írója. Fantasztikus munkát végzett, és később Oscar-díjat kapott a Kabaréért és a család közeli barátja lett.

 - A történet középpontjában Marnie áll, egy zaklatott, és komplex nő, aki megrögzött tolvaj, és akit üldöz egy férfi, kinek mániája, hogy megfejtse titkait. A férfit, Mark Rutland-ot, Sean Connery játszotta. Sean tökéletes volt a szerepre, és James Bond-ként elismert sztár volt. De a Marnie-ban megmutatta, hogy nem feltétlenül kell neki egy pisztoly és egy vodka-martini, hogy tündököljön a képernyőn. A mellékszerepekben látható volt Louise Latham, mint Marnie anyja és Diane Baker, mint Marnie riválisa. Tippi Hendren és Sean Connery mellett ők is hihetetlen mélységet adtak a karaktereiknek, és emlékezetes alakítást nyújtottak.

- A Marnie egy másik emlékezetes eleme Bernard Herrmann zenéje, amit gyakran a legjobb munkájaként emlegetnek. Bernard Herrmann a Marnie után a Szakadt függönyben is dolgozott, ám sajnos volt egy nézeteltérésük apámmal. Együttműködésük véget ért, és a Marnie volt az utolsó Hitchcock film, melynek zenéjét Bernard Herrmann írta.

 
- Bár apám mindig is kedvelte a zaklatott karaktereket, Marnie valamelyest szokatlan volt. Keveredett benne a pszichológiai dráma, feszültség és egyben szerelmi történet is volt. Valójában annyi rétege volt a filmnek, hogy mikor először bemutatták, sem a közönség, sem a kritikusok nem tudták befogadni a filmet, és csalódásként könyvelték el. Ma azonban a kritikusok, filmtörténészek és a nagyközönség is klasszikus darabnak tartja.

 

  


[Alfred Hitchcock] - [Drakula halála 1921] - [Silent Horror]
[Horror Story] - [Hungarian Horror]
[Home]