The Man Who Knew too Much
A férfi, aki túl sokat tudott

(Paramount - Filmwite Prod. 1956; USA, 120 perc, színes, Vista-Vision)

Rendezte: Alfred HITCHCOCK

Szereplők: James Stewart (Dr.Ben Mackenna); Doris Day (Jo, a felesége); Daniel Gélin (Louis Bernard); Ralph Truman (Buchanan felügyelő);   Mogens Wieth (a nagykövet); Reggie Nalder (Rien, a gyilkos); ...

Operatőr: Robert Burks A.S.C. (VistaVision / Technicolor)
Zene:
Bernard Herrmann
Dalok:
"Que Sera, Sera" és "We'll Love Again" - Jay Livingston és Ray Evans
Vágó:
George Tomasini, ACE.
Producer:
Alfred Hitchcock és Herbert Coleman    Dr. Ben McKenna, felesége, Jo és fiúk, Hank afrikai körutazáson vesznek részt, amikor egy buszon megismerkednek egy titokzatos utassal, akit másnap egy marokkói piacon megölnek. De mielőtt meghalna, Benre bízza titkát, azt, hogy Londonban egy rendkívül fontos személy elleni merényletre készülnek. A gyilkosok, hogy megvásárolják Ben hallgatását,elrabolják a kisfiát. A Férfi, aki túl...házaspár Londonba utazik, hogy a rendőrséget kizárva, maguk vegyék kezükbe kisfiúk sorsát...  

 

 Alfred Hitchcock Az ember, aki túl sokat tudott című filmje az ugyanezzel a névvel 1934-ben megjelent angol filmjének átdolgozása. Az 1956-os változatot Hitchcock filmcsillagokkal fűszerezte és bedobta a Technicolor-t is a külföldi ármányok és emberrablás történetébe. Hitch egyszer azt mondta: - Mondjuk, hogy az első változat egy tehetséges amatőr munkája, a másodikat már egy profi készítette.  

 

  A Paramount által forgalmazott Hátsó ablak (1954) című film sikere arra ösztönözte a stúdiót, hogy számos ajánlatot tegyen Hitchcock-nak és James Stewart filmcsillagnak. Végül Az ember, aki túl sokat tudott című filmet választották ki. Stewart mellé a női főszerepre Hitchcock Doris Day-t választotta, kinek erőteljes alakítása a Ku-Klux Klán ellenes Viharjelzés című filmben már évekkel ezelőtt megragadta. A filmet London-ban és az egzotikus Marrakesh-ben forgatták, és Doris Day, aki azelőtt sohasem hagyta még el az Egyesült Államokat, nem szívesen ment ki lakosztály teraszára, mert látta "a lesoványodott embereket és állatokat az utcán… A kevés gazdag Marrakesh-inek mindene megvolt, a többieknek és az állatoknak viszont nem volt semmijük." Miután Day csak akkor volt hajlandó állatokkal egy jelenetben szerepelni, ha azokat megetették, "a stúdió felállított egy etetőt, és oda hozták a kecskéket, bárányokat, teheneket, kutyákat, macskákat, rókákat, és egyéb állatokat - mesélte Day. Mire végeztünk a fényképekkel sikerült felhízlalnom a filmben szereplő állatokat."

 John Michael Hayes forgatókönyvíró mesélte, hogy a filmnek csupán az első néhány jelenetével készült el mielőtt a stáb és a színészek elindultak a tengerentúlra. Továbbra is számos oldalt írt meg naponta, amit repülővel utánuk küldött. - Tényleg rohamtempóban dolgoztunk - árulkodott Hayes.

(A Hitchcock-collection ismertetője nyomán)

   


[Alfred Hitchcock] - [Drakula halála 1921] - [Silent Horror]
[Horror Story] - [Hungarian Horror]
[Home]