Az erotikus filmek történetéből


5. A jelenkor (80-as, 90-es évektől...)A nyolcvanas években új médiaforrás jelent meg: ez pedig a video volt. Olcsóságának köszönhetően most már mindenkimegteremthette magának a saját privát erotikus moziját. A nyolcvanas, majd még inkább a kilencvenes évektől megsokszorozódott az erotikus filmek gyártása és forgalmazása. Törvény szabályozta, és illegális csatornákon egyaránt. Gyakorlatilag mindenhez hozzá lehet jutni: anál, gruppen-szex, állatos pornó, kaki-pisi-szex... A hagyományos értelemben vett erotikus jelenetek leginkább a nagy mozisikerekben éltek tovább, a kis házi fogyasztásra - pár kivételtől eltekintve - gyakorlatilag csak hard--core pornót készítenek és forgalmaznak a producerek.

Hiába dőltek le az elmúlt évtizedekben a tabuk, a nagyközönségnek szánt, sztárokkal teli filmekben nemigen tudott meghonosodni a szex - legalábbis az USA-ban. Hollywood továbbra is meg akarja őrizni ártatlanságát. Pedig több kísérlet is történt: Bob Rafelson rendezésében új változata készült el A postás mindig kétszer csengetnek (1981). Kim Basinger a 9 és 1/2 hétben (1984) ad elő erotikus vetkőzést. Elkészül a Vad Orchideák (1989), a Henry & June (1990), az Elemi ösztön (1992). Európai, és főleg ázsiai szemmel nézve - ezek bakfisoknak szánt, enyhe filmek. Mintha Amerika képtelen lenne elengednie magát, és egy jó erotikus filmet készíteni. Ehhez, - kivétel pl. Russ Meyer - úgy néz ki tehetségtelenek.

Paul Verhoeven, Showgirls (1998) című opuszában meg is mutatta ezt. Hiába vannak merész jelenetek a filmben, valahogy akkor is sugárzik róla, hogy mű, "műanyag" az egész.

Hát, kérem ez van. Aki igazi erotikát akar látni, (és nem hard-core pornót) annak a hetvenes évekbe kell visszautaznia. Ekkor volt a legnagyobb választék az ilyen típusú filmek között...

Persze a műfaj - minden alműfajára értendően - azért virágzik. Mert szükségünk van rá.


 

<--- előzmény folytatás--->

[Alfred Hitchcock] - [Drakula halála 1921] - [Silent Horror]
[Horror Story] - [Hungarian Horror ]
[Home]