Lifeboat
Mentőcsónak
(20th Century Fox, USA, 1944, 99perc, fekete-fehér)

Rendezte: Alfred HITCHCOCK

Szereplők: Tallulah Bankhead (Constance "Connie" Porter); William Bendix (Gus Smith); Walter Slezak (Willy); Mary Anderson (Alice MacKenzie); John Hodiak (John Kovac); Henry Hull (Charles D "Ritt" Rittenhouse); Heather Angel (Mrs Higgins); Hume Cronyn (Stanley Garrett); Canada Lee (George "Joe" Spencer); William Yetter Junior (német tengerész)...

Producer:
Kenneth Macgowan
Forgatókönyv: Ben Hecht és Jo Swerling (John Steinbeck írásából)
Operatőr: Glen MacWilliams
Vágó: Dorothy Spencer
Zene: Hugo Friedhofer
Jelmezek: René Hubert
- Hitchcock cameo -


- Korabeli cikk a filmről: Alfred Hitchcock a filmrendezés G.B.Shaw-ja (Haladás, 1947.máj.22.)


    A színhely egy mentőcsónak, amelybe a megtorpedózott hajóról menekülők szállnak be, ille:ve a riporternő, Conníe Potter bundában, bőrönddel már benne ül, és nyugodtan fényképez. A bemászó Kovach gépészt azonban annyira megdöbbenti ez a póz, hogy kiüti a nő kezéből a kamerát, amely a tengerbe esik. A gépészt követi Spark rádiós, majd Mackenzie ápolónő a sebesült kormányos Smith-szel és a gyáros Writt, aki ismeri a riporternőt. Bemászik Joe, a néger pincér Highley-vel, aki karjában tartva csecsemőjét nem veszi tudomásul, hogy a gyerek már halott. Végül jön a német Willy, mert a támadást indító tengeralattjáró is találatot kapott. Őt még akarják ölni, mivel a németek a mentőcsónakot is lőtték. Connie fordít, és így kiderül, hogy a német nem tiszt, s csak parancsot teljesített. Ez az alapszituáció, amelyben halmozódnak az események.
     A halott gyereket erőszakkal kell elvenni az anyától és a tengerbe temetni. Utána Highley öngyilkos lesz. Előbb Writt parancsnokoskodik, majd az elégedetlenség miatt Kovach veszi át a vezetést. Kialakulnak a csoportok is. Spark és Mackenzie, meg a pókerező Kovach és Writt. Iránytű nincs, bár titokban Willy iránytűt nézeget, sőt reagál a Herr Kapitán megszólításra is. Smith sérült lábát le kell vágni, ebbe nagy nehezen beleegyezik, és végrehajtják a műtétet. A vitát a követendő irányról a német dönti el, aki a leghatározottabban és legszakszerűbben beszél. Spark azonban éjjel a csillagok állása nyomán gyanakodni kezd, hogy nem a megfeleltí irányba mennek. Joe-nak sikerül ellopnia Willy iránytűjét. Vita kezdődik arról, hogy kivégezzék-e a németet, de közben kitör a vihar. Spark vízbe esik és elsodródik. A válságos helyzetben Willy veszi át a kormányt és kiderül, hogy angolul is tud, mert úgy adja az utasításait.

  A menekülést mindenesetre a tudásának és lélekjelenlétének köszönhetik. A víztartály és az élelem elvesztését azonban nem tudják megakadályozni. Willy már nem titkolja német voltát, kérkedik tudásával, sőt evez is. Az éhség és szomjúság mindenkit meggyötör. S amikor mindenki alszik, Willy a vízbe löki az agonizáló sebesültet, de előbb hangsúlyozza neki, hogy nem Smith, hanem Schmidt és német. A felébredők megölik a németet, de a dulakodásban a vizesüvege is összetörik. Halála előtt még el kell tűrniük gúnyolódását, mert neki vitaminja és tápszere is volt, mert a tervszerűség a fontos. Connie hangsúlyozza is: nemcsak evezett, de gondolkozott is helyettünk. A nő karkötőcsatjával sikerül halat fogniuk, de azt a karkötővel együtt visszadobják a vízbe, mertmeglátnak egy hajót. A hajó azonban német. Csónakot küld hozzájuk, amelyre váratlanul lőnek. Majd a német hájó elsüllyed, és felbukkan egy angol hajó.

Csónakjukba ekkor egy német kapaszkodik, pisztollyal a kezében. Mit lehet tenni az ilyenekkel? - hangzik a film utolsó mondataként. Connie hidegvérrel fényképezi az életüket mentő embereket. Kovach a gyárossal pókerezik és a reménytelen helyzetben is jövőjét kívánja biztosítani, nyerni akar. Tájékozatlanság, kapkodás, veszekedés jellemzi az amerikaiakat. Nincs azonban semmiféle politikai túlhangsúlyozottság. A német - tengerésztiszt, jól kiképzett, fegyelmezett, a többiek e tekintetben nem vehetik fel vele a versenyt...       
(Nemes Károly: Alfred Hitchcock)

[Alfred Hitchcock] - [Drakula halála 1921] - [Silent Horror]
[Horror Story] - [Hungarian Horror]
[Home]