Secret Agent
Titkos ügynök
(Gaumont British Picture Co.Ltd. & Rank Film Org., GB, 1936, 86perc, fekete-fehér)Rendezte: Alfred HITCHCOCK


Szereplők:
John Gielgud (Edgar Brodie / Richard Ashenden); Peter Lorre (A Generális); Madeleine Carroll (Elsa Carrington); Robert Young (Robert Marvin); Percy Marmont (Caypor); Florence Kahn (Mrs.Caypor); Charles Carson ("R"); Lilli Palmer (Lilli); Tom Helmore (Colonel Anderson); Michael Redgrave (Army Captain)...

Producer: Michael Balcon; Ivor Montagu
Irta: W.Somerset Maugham ("Ashenden" c.történetei) Charles Bennett és Alma Reville
Operatőr: Bernard Knowles
Vágó: Charles Frend

 

 Edgar Brodie (John Gielgud) angol katona. Amint hazatér az I. világháborúból, értetlenül veszi tudomásul, hogy hivatalosan már halottnak van nyilvánítva. Minderre azért volt szükség, mert R. úr őt jelölte ki a korábbi ügynökük halálából adódó űr betöltésére. A feladat: elutazni Svájcba, és ott egy német ügynököt kell leleplezni, azonban maga a kiiktatás már másra vár. Új nevet kap, ezentúl Richard Ashenden szerepel az útlevelében, valamint két társ is mellé szegődik: egy csinos álfeleség, Elsa Carrington (Madeleine Carroll) és a bolondos Tábornok (Peter Lorre), akinek a német ügynök megölése a feladata. Megérkezésük után egy elegáns szállodában foglalják el helyüket, ahol Elsa egy jóképű férfi, bizonyos Robert Marvin (Robert Young) udvarlását is élvezi. A nyomozás eközben lázasan folyik, és a végjáték már csak idő kérdése.

  Alfred Hitchcock ezúttal egy izgalmas nyomozásba kalauzolja el a nézőt. A cél, hogy egy német ügynököt megtaláljon az angol nyomozóbrigád egy szállodában. A történet érdekes, elejétől a végéig fent tudja tartani a néző érdeklődését – ez azonban nem is nehéz, hiszen a rendező személye garancia a jó szórakozásra. A történések jó tempóban követik egymást, nem akadnak zavaró holtjátékok sem. Maga a film nem a thrillerre jellemző feszültséget okozza, nincsenek benne sokkoló jelenetek és váratlan helyről előbukkanó rémisztő dolgok – ami van, az a krimikre jellemző nyomozási szál és a keresett személy kilétének megismerése. A szereplők is jól teljesítenek, a főbb karakterek nagyon jól vannak megszemélyesítve. Kellenek is a jó alakítások, hiszen ebben a filmben a szereplőkre esik a figyelem középpontja.

www.dvdmelleklet.hu nyomán

   


[Alfred Hitchcock] - [Drakula halála 1921] - [Silent Horror]
[Horror Story] - [Hungarian Horror]
[Home]