104 éves lenne
Óriásszobor Hitchcock-ról


Kedden leplezték Alfred Hitchcock óriásszobrát az angliai Gainsborough Studios előtt. A brit direktor minden idők egyik legismertebb filmkészítője, dolgozott Angliában és Amerikában is. Pályáját a most leleplezett szobor helyszínén kezdte, jópár évtizeddel ezelőtt. Hitchcock 1980-ban halt meg, idén a 104-ik születésnapját ünnepelné. Filmjeinek kultusza és elismertsége töretlen. Bűnügyi film és thriller = Alfred Hitchcock.


Az elmaradhatatlan szivarjáról és utólérhetetlen lélekismeretéről híres rendező még a némafilmek idején kezdte pályáját, de ismert már a hangosfilmgyártás idején lett. Hosszú élete során több tucat filmet készített, nem egy történetnek többször is nekifutott.

Filmjei mindenhol a világon nagy közönségsikert arattak, de a szakma sokáig pusztán tehetséges iparosnak, tömegízlést kiszolgáló kóklernek tekintette. Ez a francia új hullám hatására változott meg - a fiatal kritikusok, későbbi filmrendezők (Godard, Truffaut, Chabrol, stb) rajongtak műveiért, ők kezdték el Hitchcock filmjeit értékként kezelni.

Hitchcock művészetének központi fogalma a suspense: ez azt jelenti, hogyan épül fel, hogyan fokozódik és hogyan megy a néző idegeire a feszültség. Minden krimi és thriller rendezőnek kötelező tananyag a Hitchock életmű. A nézők között népszerűsége töretlen: a Psycho, a Hátsó ablak, az Észak-északnyugat, a Madarak és még körülbelül 10-15 filmje állandóan ott tanyázik a különböző (mai!) sikerlisták élén is.

Jack Cardiff, aki többek között az Afrika királynőjében és H. korai filmjeiben működött közre, a következőt mondta a
BBC-nek: „Nagyon komolyan vette azt , amit csinált, a munka szüneteiben viszont a legdisznóbb vicceket is megengedte magának. Szerintem kettős személyisége volt.”

Bár leghíresebb filmjeit Hollywoodban készítette (és legnagyobb sikereit is ott aratta), az óriásportré Angliában hirdeti Hitchcock emlékét: a Gainsborough stúdió előtt, ahol pályáját kezdte. „38 éves korában ábrázolom őt. Az ember, aki itthagyja a kis stúdiót és Hollywood-ba megy, karriert csinálni.”, mondta Anthony Donaldson, a szobor készítője.

 

2003. szeptember 17. 11:53
www.szemle.film.hu

 


[Vissza az Alfred Hitchcock kezdőoldalra!]