Roland West


  1887-ben Roland Van Zimmer-ként látta meg a napvilágot Cleveland-ben. Az édesnyja színésznő volt, a nagybátyja pedig színházi producer.12 évesen The Volunteers címmel már szídarabot írt, pár évvel később pedig a The Criminal (The Underworld)-jában pedig színészként is játszott, és beutazta egész Amerikát.

A kevés filmet készített alkotó 1916-ban kezdte filmes pályafutását -
A woman's honor (1916) - rendezőként, és producerként.    A Szörnyeteg [The Monster, 1925.] volt az első kiemelkedő filmje. Lon Chaney játszotta Dr.Ziskát, aki egy félreeső szanatóriumben terrorizálja a betegeit. Másik fontos munkája egy 1920-ban bemutatott Broadway színdarab alapján készült: A denevér [The Bat,1926.].  A Denevér-t 1930-ban hangos változatban újraforgatta - The Bat whispers (1930). Ezt a filmet különleges formátumban képzelte el, és készítette is el: "Magnifilm" néven új formátumot tervezett, ez 65mm-es filmet jelentett a hagyományos 35mm-es helyett. "A 65 mm-es film az emberi szemhez hasonló látásszöget biztosít" - nyilatkozta. Szerencsétlenségére ehhez a formátumhoz külön vetítőberendezés is kellett, ezért a film nem ért el sikereket a kevés számú vetítés miatt. Csak 1988-ban került ismét a nagyközönség elé eredeti pompájában e filmritkaság.

Ezután már csak egy gengszter melodrámát készített, a Kalózhajó-t [Corsair,1931.]. 1952-ben Californiában hunyt el.[Alfred Hitchcock] - [Drakula halála 1921] - [Silent Horror]
[Horror Story] - [Hungarian Horror ]
[Home]