London After Midnight (1927)  E film Tod Browning legendás vámpírfilmje a szintén legendás Lon Chaney főszereplésével. Az egyik legnagyobb veszteség is egyben, hiszen a film elveszettnek tekinthető....

Vagy mégsem?

   Akik látták a filmet - még az 1950-es (!) években - Forrest J.Ackermann, William K. Everson - mind-mind mesterműnek tartják, ellentétben az újrarendezett változattal , a Vámpír jelével (1935) szemben.
  
   Pletykák szólnak arról, hogy magángyűjteményekben létezik a film, csak várnak 2002-ig, hogy lejárjanak az MGM kizárólagos jogai.
(A szerzői jogi törvény közelmúltbeli változása miatt viszont 2022-ig kellene várni...) Az "eredetileg elveszett" filmet 1955-ben az MGM megtalálta, és a 7-es számú páncéltermében tárolta. 1967-ben itt tűz ütött ki, és megsemmisült az utolsó ismert kópia.

Sokan azt tartják, hogy 16mm-es másolat (ok) léteznek a filmből, és a 70-es években voltak állítólagos vetítések is...

   Érdekes, hogy a mai világban, amikor van Internet, Video-CD, VHS, NEM KERÜL ELŐ egy - akár töredékes - kópia sem a feketepiacokon!
Vagy mégis?

  Ami biztos: Philip J.Riley 1985-ben kiadott egy könyvet a filmről, és létezik egy képeskönyv is, amiből rekonstruálható a történet. Illetve a rendező maga készítette el filmje remake-jét, a Mark of the Vampire-t (1935)...

  Addig is: néhány kép a filmből....  

 


  


[Alfred Hitchcock] - [Drakula halála 1921] - [Silent Horror]
[Horror Story] - [Hungarian Horror ]
[Home]