Rajnai András filmjeiből

Rajnai András
Rajnai alirs
(1934 - 2004)


Aelita
Gyártási év: 1980
Rendezte: Rajnai András
Irta: Alekszej Tolsztoj
Operatőr: Szalay László
Díszlet: Blonszky Katalin
Szereplők: Moór Marianna (Aelita), Szokolay Ottó (Losz), Bencze Ferenc (Guszev), Bozóky István, Némethy Ferenc (Gor), Ladik Katalin (Iha), Sugár István (munkás)
Játékidő: 52 perc

Extra: English fan-subtitles!

aelita1980  aelita1980  aelita1980


Tartalom:  Felirat Péterváron a Krasznije Zori - utcai kertkapun: "M.Sz. Losz mérnök felkéri mindazokat, akik hajlandók 1922. augusztus 18-án vele a Marsra repülni, keressék fel személyes megbeszélés végett este 6 és 8 óra között, Zsdanov - rakpart 11. szám alatti háznál, az udvarban." Losz mérnök korábban rádió-jeleket fogott a vörös bolygóról, amely fejlett civilizációra utal, ami SOS segítséget vár bárkitől, aki becsületes szándékkal érkezik hozzájuk.Héroszok Pokoljárása
Gyártási év: 1980
Rendezte: Rajnai András
Irta: Rajnai András
Operatőr: Bónis Gyula
Zene: Victor Máté
Szereplők: Nagy Attila (Vaskezű Markó), Juhász Jácint (Szilágyi Mihály), Némethy Ferenc (Sokolovic pasa), Csurka László (Gerzelez Ali), Ladik Katalin (Anna), Bencze Ferenc (Vlad Tepes), Sárosi Gábor, Benkő Péter, Hollai Kálmán, Geréb Attila, Kállai Bori, Perédy László, Sütő Enikő, Bittera Judit, Turóczy Zsuzsa, Sugár István, Bata János...
Játékidő: 83 perc


Héroszsok Pokoljárása (1980)  Héroszok Pokoljárása (1980)  Héroszok Pokoljárása (1980)
Tartalom:  Rajnai András meséje képzelt hősökről, melyben a török hódoltság korában élő legyőzhetetlen harcos, Vaskezű Marco telhetetlenségében már a természet, s világmindenséget hívja ki viadalra. Találkozik a Föld öregjével, aki megemeltet vele egy zsákot, amitől elveszíti erejét. A kihívást azonban már nem lehet lemondani. Vaskezű elindul saját korának poklában, különös világában és most csupán eszével, ravaszságával, ügyességével próbál a zabolátlan világban igazságot osztani, tisztességet, rendet teremteni.


Atlantisz
Gyártási év: 1980
Rendezte: Rajnai András
Irta: Platón
Operatőr: Bónis Gyula
Dramaturg: Jánosi Antal
Zene: Benkő László
Szereplők: Szokolay Ottó (Thalbor), Ladik Katalin (Atlantisz asszonya), Horesnyi László (Nore), Rátonyi Róbert (Főpap), Némethy Ferenc (Vén), Juhász Jácint (Az Első Férfi), Farkas Zsuzsa (Szini), Szilágyi Zsuzsa (Moma), Köllő Miklós és a Dominó pantomim együttes, Horváth Antal és a Szamuráj kaszkadőr csoport...
Játékidő: 62 perc


Atlantisz (1980)   

Tartalom: Évezredekkel ezelőtt az Atlantiszon párhuzamosan éltek a valóságos hétköznapi lények Atlantisz asszonyának uralma alatt és az űrből érkező fénylények, Thalbor vezetésével. Sokáig egyik csoport sem lépett át a másik területére.
  Egyszer azonban egy földi katona áthatolt a fénylények világába, és a kardjával megölt egy fénylányt. Az elkeseredett Thalbor lemondott a vezetői tisztségéről, mert nem értette a történteket. Ezután Nore lett a fénylények vezetője, aki Thalbor szerelme, Szini védelmében megölt egy katonát, pedig ezt tiltotta a meggyőződésük.
  Thalbor meglátogatta az atlantisziakat, de elsőre nem járt sikerrel, később megegyezett az Első férfival – aki istennek vélte –, hogy élőlényt többé nem ölnek. Atlantiszon megindult a harca az asszonyok uralma helyett a férfiak uralmáért. Az Első férfi ellen cselszövést szőttek, elmenekült a fénylényekhez, és a segítségüket kérte. Az üldözők Szinire lőttek, a halála felbőszítette a világűrben utazókat, el akarták pusztítani a földiek városát.
  Az Első férfi megígérte, hogy hajóval felderítő útra indul az embereivel, hogy egy másik földet keressenek maguknak. A hajósok azonban mind odavesztek a fagy és a vademberek földjén. Atlantisz asszonya megérezte kedvese halálát, és a földjükre váró veszélyt, így népével piramisokba zárkózott. Búcsúzván az élettől Thalbort kérte meg, hogy a pusztulásra ítélt szigetről mentse meg, vigye el a népét.
Érdekességek:

  * Az alkotás létrejöttét a Kubai Televízió és a Finn Televízió (YLE) is segítette
  * A filmben elhangzik Ladik KatalinPárhuzamos világok című verse.
  * Az Első Férfi: évente választották az atlantisziak, a legerősebb férfiak közül, Atlantisz asszonya számára.