A léleklátó sugár
(The Necromanter ray / The Mind-Detecting Ray)
Star Film


1918- magyar fantasztikus / bűnügyi dráma
Rendezte: Deésy Alfréd 

Forgatókönyvíró: Lázár István
Díszlettervező: Szironthay Lhotka István


Főszereplők
: Fiáth Róbert (Dr.Momzen professzor), Góth Annie (Momzenné), Turán Gusztáv (Andory, vegyész)...

  

*


   A becsvágyó Momzen doktor korszakalkotó felfedezéssel szeretné megajándékozni a világot, ezért éjjel-nappal a laboratóriumában kísérletezik, még szép fiatal, szerelemre vágyó feleségét is elhanyagolja. Az asszony doktor Brandt idegorvossal, a házibaráttal vigasztalódik. Momzen becsvágya nagyobb, mint tehetsége, s erőfeszítései nem hoznak eredményt. Egy napon fiatal tudós, az ágról szakadt Andory keresi fel találmányával, a léleklátó sugárral. Ennek segítségével megláthatók a lélek titkai, hasonlóan a röntgensugárhoz, mely a test belsejét tárja fel. Andory Momzen támogatását kéri, hogy a találmányával kiállhasson a világ elé.

  Momzen beleegyezik, de aztán álnokul magának kaparintja meg a léleklátó sugár feltalálásának dicsőségét. Újságírókat hívat magához, s másnap már a világsajtó röpíti szét az egész földkerekségen a Momzen-féle találmány hírét. A kétségbeesett Andoryt az idegorvos házibarát segítségével bolondok házába záratja. A fiatalember egy ideig küzd az igazáért, de hamarosan belátja, hogy csak akkor szabadulhat az őrültek házából, ha kijelenti, hogy a léleklátó sugarat nem ő találta fel. Ötlete beválik, gyógyultnak tekintik és elengedik. Momzen ekkor felbéreli szolgáját, hogy az éj leple alatt Andory maszkjában kövessen el betörést a laboratóriumba. Terve sikerül.

  Andoryt elfogják, és börtönbe zárják. Már reménytelennek tűnik helyzete, amikor egy detektív, aki gyanakodni kezd, szolgának szegődik Momzen házába, s a léleklátó sugár segítségével leleplezi a tolvaj tudóst. A sokat szenvedett Andory, látva a sok tragédiát, melyet találmánya okozott, tűzbe dobja azt.


*

- Kópiája nem maradt fenn, a filmre vonatkozó adatok a korabeli sajtóból származnak.
    (Mozgófénykép Híradó, 1917/37., 38. és Mozihét, 1917/38; Mozi-Világ, 1917/35.)- források: MNFA és Hangosfilm.hu -