Ingrid Bergman


Született:
1915. aug. 29. Stockholm, Svédország
Meghalt: 1982. aug.29.
Tanulmányai: Royal Dramatic Theater School, Stockholm
Háromszoros Oscar-díjas, Emmy-díj


 1933-ban végzett a Királyi Drámai Színházi iskolában, majd hamarosan a színpad mellett a filmvásznon is bemutatkozott. Gustaf Molander Intermezzo (1936) c. filmje olyan sikeres lett, hogy David O.Selznick producer meghívta amerikába, hogy Leslie Howard oldalán ismét játssza el a szerepet.

A siker ismét nem maradt el: Selznick hét éves szerződést ajánlott az ifjú sztárnak, amit el is fogadott. Humphrey Bogart partnereként 1942-ben aratta egyik legnagyobb sikerét, a Casablanca máig az egyik legismertebb filmje. Két évvel később a Gázláng-ért Oscar-díjat kapott.

  Selznick ajánlotta Hitchcock figyelmébe, három filmet készítettek közösen: Bűvölet (1945); Forgószél (1946)
és a Baktérítő alatt (1949), ez utóbbit már színesben. Emellett más stúdik részére is kölcsönadták, az itt készült filmjei szinén nagyon sikeresek voltak: Ördög az emberben (Dr.Jekyll and Mr.Hyde, 1942); A diadalív árnyékában (Arch of Triumph, 1948), Szent Johanna (Joan of Arc, 1948).
 
 Magánéletében változás következett be az ötvenes évek elején: elvált férjétől és hozzáment Roberto Rossellini olasz filmrendezőhöz. Szült három gyereket és hat filmet készített a férjével.

 1956-ban az Anasztáziáért (Anastasia) ismét Oscar-díjat kapott, majd a későbiekben elvált Rosellinitől is Lars Schmidt színházi producer kedvéért. Későbbi filmjei változó színvonalúak, forgatott TV-filmeket is.

 1974-ban a Gyilkosság az Orient Expresszen (Murder on the Orient Express, 1974)-ért megkapja harmadik Oscar-díját.
Utolsó nagy sikere Ingmar Bergman svéd rendezővel az Őszi szonáta (Autumn sonata,1978) volt.
[Alfred Hitchcock] - [Drakula halála 1921] - [Silent Horror]
[Horror Story] - [Hungarian Horror]
[Home]