Cary Grant

Született: 1904. január 18.
Meghalt: 1986. november 29.


 Cary Grant egyike azon filmsztároknak, akiknek pályafutása buktatók nélkül zajlott le. A stúdiókorszak fénykorában vált sztárrá, s jó érzékkel igazgatott karrierje egészen a hatvanas évekig egyenletes népszerűséget biztosított számára. Úgy tudott az egyik legfényesebben ragyogó csillag lenni, hogy filmjeiben sohasem neves szereplőtársai kárára villogott, s ha kellett, inkább a háttérbe vonult. A bristoli születésű Archibald Alexander Leach rideg családi körülményei elől egy utazó akrobatatársulathoz menekült. Miután szinte minden létező munkakörben kipróbálta magát, a színház iránt kezdett érdeklődni, s alkalmilag fel is tűnt a színpadon. A 30-as évek elején az Egyesült Államokba ment, s miután levetkőzte cockney kiejtését, Broadway-musicalekben lépett fel, majd a Paramount stúdió alkalmazta.

  Mivel azonban az Archie Leach névvel nehézkesnek bizonyult boldogulnia, a kor egyik legnagyobb sztárja, Gary**Cooper kezdőbetűinek megfordításával találta ki magának a Cary Grant művésznevet. Bár Grant rátermettsége a sztár-szerepkörre már első filmjei (She Done Him Wrong, I'm No Angel) kapcsán megmutatkozott, a Paramount csupán B-kategóriás filmekben kamatoztatta csiszolatlan gyémántját, így a tapasztalatokból tanulva a stúdióval való 1935-ös szakítást követően Grant kettős szerződést kötött az RKO-val és a Columbiával. A nagyobb szabadságot kihasználva végül a harmincas-negyvenes évek fordulóján elsősorban a könnyedebb műfajban vált ünnepelt sztárrá olyan filmekkel, mint a Kár volt hazudni vagy a Párducbébi, de az 1942-es None But the Lonely Heart-szal megmutatta drámai adottságait is - a filmért Oscar-díjra jelölték. Az elkövetkező évtizedekben Grant nem csupán tehetsége és jó megjelenése, de alkalmazkodóképessége révén is a közönség
és a szakma kedvencévé vált. Alfred Hitchcock például több alkalommal is felkérte filmjei főszerepére, melyek közül
az 1959-es Észak-északnyugat igazi klasszikussá vált - a film egyben a korral sármosságából mit sem veszített színész másodvirágzásának kezdetét is jelezte. Pályafutása csúcsán, az 1966-os Walk, Don't Runt követően Grant azonban úgy döntött, hogy felhagy a filmezéssel, s hátralévő éveit egy kozmetikai vállalat irányításával töltötte. A 80-as években egy utazó turnéval tért vissza a rivaldafénybe, amelynek egyik állomásán, az iowai Davenportban szívinfarktus végzett vele.

Forrás:
http://www.cinematrix.hu/szinesz.php?muvesz_id=2905
További info: http://www.carygrant.net


[Alfred Hitchcock] - [Drakula halála 1921] - [Silent Horror]
[Horror Story] - [Hungarian Horror]
[Home]