Topaz
Topáz
(Universal; 1969, USA,  moziverzió: 127 perc [eredeti változat: 143perc], színes)
Rendezte: Alfred HITCHCOCK

Szereplők:
Frederick Stafford (André Devereaux); Dany Robin (Nicole Devereaux); John Vernon (Rico Parra); Michel Piccoli (Jacques Grandville); Philip Noiret (Henri Jarré); Karin Dor (Juanita de Cordoba); Per-Axel Arosenius (Boris Kusenov); Roscoe Lee Browne ( Philippe Dubois); John Forsythe (Michael Nordstrom); Sonja Kolthoff (Mrs. Kusenov); Tina Hedström (Tamara Kusenov); Donald Randolph (Luis Uribe (Don Randolph-ként); John Van Dreelen (Claude Martin); Szabó Sándor (Emile Redon);...

Operatőr:
Jack Hildyard
Zene:
Maurice Jarre
Vágó:
William Ziegler
Forgatókönyv:
Samuel Taylor; Leon Uris regénye nyomán
Producer:
Alfred Hitchcock
Külső felvételek:
NSZK, Koppenhága, Párizs, New York, Washington D.C A francia tábornok, Charles de Gaulle kíséretében szolgáló kommunista ügynök igaz élettörténetén alapuló Leon Uris regény, a Topáz szolgáltatja az alapot Alfred Hitchcock 51. filmjéhez. A Universal-lal kötött megállapodás alapján csak Leon Uris írhatta meg a forgatókönyvet a saját regényéből. Az író munkájával azonban Hitchcock nem volt megelégedve. Egy leforgathatatlan forgatókönyvvel terhelve, Hitchcock felhívta Angliából Samuel Taylor forgatókönyvírót (Sabrina, Szédülés) és átiratokat kért tőle. Taylor Londonba repült és a jeleneteket csupán napokkal - sőt, Taylor szerint "sokszor csupán órákkal" - azelőtt sikerült megírnia, hogy leforgatták volna.

  A Topázt két éven át készítették elő és vették fel. A filmet Koppenhágában, Párizsban, Wiesbaden-ben, New York-ban, Washington D.C.-ben, Salinas-ban, Kaliforniában és három stúdióban forgatták a Universal-ban. A Universal-ban lévő stúdiódíszletek között volt egy kubai utca, egy harlemi hotel és a LaGuardia Repülőtér. Hitchcock három különböző befejezést forgatott a filmhez. Az egyikben a két ellenséges ügynök, Frederick Stafford és Michel Piccoli fegyverpárbajoznak egy futball stadionban. Hitchcock úgy gondolta, ez szórakoztató lenne, sőt Peter Bogdanovich riporternek be is vallotta, hogy ez "egy csepp önkényeztetés" volt. Mikor először szűk körben bemutatták a filmet, negatív visszajelzést kapott. A második befejezésben Piccoli megöli magát. Ezt a tetőpontot lehurrogták a kritikusok, és így - Hitchcock beleegyezésével - a HARMADIK befejezést használták, amelyikben az ellenséges ügynök is megmenekül. A közönség kedvezőtlenül reagált a 3-as befejezésre, így a Universal visszatért a második változathoz. "Kompromisszum volt - mondta Hitchcock Bogdanovich-nak.
 
A film magyar vonatkozása, hogy az egyik kormányhivatalnokot a magyar Szabó Sándor alakította...
  [Alfred Hitchcock] - [Drakula halála 1921] - [Silent Horror]
[Horror Story] - [Hungarian Horror]
[Home]