The Lady Vanishes
Londoni randevú
(Gainsborough Pictures, GB, 1938, 95 perc, fekete-fehér)Rendezte: Alfred HITCHCOCK

Szereplők: Margaret Lockwood (Iris Henderson); Michael Redgrave (Gilbert); Paul Lukas (Dr.Hartz); Dame May Whitty (Miss Froy); Googie Withers (Blanche); Mary Clare (a bárónő); Basil Radford (Charters); Naunton Wayne (Caldicott); Sally Stewart (Julie); Philip Leaver (Signor Doppo); Zelma Vas Dias (Signora Doppo); Catherine Lacey (Az apáca, Catherine Lacy-ként); Cecil Parker (Eric Todhunter); Emil Boreo (Boris, a szálló igazgatója); ...

Operatőr:
Jack Cox
Adaptáció: Alma Reville
Forgatókönyv: Sidney Gilliat és Frank Launer: Ethel Lina White "TheWheel Spins"c.regénye nyomán
Zene: Louis Levy
- Hitchcock cameo -


- Képek, poszterek

- A film a magyar TV-ben
(eredeti cikk, 108k)
- Pataki Katalin: Titkok és burkok. Hitchcock Londoni randevú című filmjében (2006, tanulmány)


 A Balkánon áthaladó, üdülőket szállító vonaton Iris, a fiatal angol nő (Margaret Lockwood) megismerkedik egy elbűvölő idős asszonnyal, Miss Froy-jal (Dame May Whitty). Ez utóbbi rejtélyes körülmények között eltűnik az utazás alatt, és a keresésére induló Irisnek minden utas azt feleli, hogy sohasem látta. A valóságban a vonat tele van kémekkel. Miss Froy-t, az angol titkosszolgálat ügynökét ők ejtették megkötözve fogságba. Iris azt hiszi, hogy megbolondult, az álutasok pedig csak győzködik ebben a hiedelmében. Szerencsére a lány segítségére siet egy fiatal néprajzkutató (Michael Redgrave). A mellékvágányra csalt vonatot megtámadják, Miss Froy előbukkan, majd megszökik üldözői elől.  Ravaszsággal és humorral legyőzik a fogvatartót, így végül mindenki megmenekül, és Miss Froy a Scotland Yardon átadja a rábízott titkos üzenetet, amelyért az életét kockáztatta: egy mandolindal első taktusait.

 Egy kis stúdió műtermében forgatta Hitchcock az egész filmet. Egyetlen vasúti kocsi állt rendelkezésére, minden mást háttérvetítéssel és makettekkel oldott meg. Különféle hatáskeltő elemeket használt: a mérgezéses jelenethez például hatalmas poharakat készíttetett, és ezeken keresztül fényképezte a jelenet egy részét. A korabeli kritika dicsérően szólt arról is, hogy Hitchcock a mellékszerepekben is pontos karakterrajzokra törekedett. A pár évvel később készült Éjszakai vonat Münchenbe (1940) egy 'kvázi folytatás' / másik történet több visszatérő szereplővel. 1979-ben és 2013-ban ismét feldolgozták az eredeti történetet.

Hitchcock ügynökfilmje a komédia és a kémfilm műfajának virtuóz ötvözete.

Magyarországi videokiadása: Londoni randevú (VHS) és Londoni randevú (DVD)

 

  

 


[Alfred Hitchcock] - [Drakula halála 1921] - [Silent Horror]
[Horror Story] - [Hungarian Horror]
[Home]