Frenzy
Téboly (Őrjöngés)
(Universal Pictures; GB; 1972; 116 perc, színes)

Rendezte: Alfred HITCHCOCK


Szereplők: Jon Finch (Richard Blaney); Alec McCowen (Oxford felügyelő); Barry Foster (Bob Rusk); Barbara Leigh-Hunt (Brenda); Anna Massey (Barbara "Babs" Milligan); Vivien Merchant (Mrs.Oxford); Rita Webb (Mrs.Rusk); Jean Marsh (Monica Barling, Brenda titkárnője); Bunny May (a csapos)...

Operatőr: Gil Taylor B.S.C.
Különleges effektusok: Albert Whitlock
Forgatókönyv: Anthony Shaffer, Arthur La Bern "Goodbye Picadilly, Farewell Leicester Square" Című regénye nyomán
Zene:
Ron Goodwin
Vágó: John Jympson
Producer: Alfred Hitchcock, Bill Hill

Stúdió: Pinewood
Külső felvételek: London

Londonban egy nyakkendős sorozatgyilkos szedi áldozatait. Főhősünk rossz időben rossz helyen tartózkodik, és emiatt letartóztatják.  Hogyan tudja tisztázni magát?


 Alfred Hitchcock számára a Téboly különös jelentőséggel bírt. Készítése során tért vissza több mint 20 éves távollét után dicsőségesen korai sikereinek színhelyére, Angliába.
  - Az egyik dolog, ami megdöbbentett az volt - mondta - hogy mennyire keveset változott a város az emlékezetemben élőhöz képest. Hitchcock és Anthony Shaffer forgatókönyvíró (a nagysikerű Mesterdetektív című darab szerzője) hat héten keresztül keresték a film színhelyét, mielőtt a forgatókönyv megírását elkezdték volna.
  - Egyszerűen vissza tértem a helyekhez, amiket olyan jól ismertem - mondta Hitchcock. Egy felvételt (melyet egy, a Tower Bridge felé haladó helikopterből készítettek) nagyon pontosan kellett időzíteni, mivel a hidat összesen kétszer emelik fel naponta. A gép menetrend szerint siklott át a Temze fölött, és egy gumiobjektívvel azt a látszatott keltette, hogy átment a híd alatt. (Tilos repülőgépekkel a Temze hídjai alatt repülni.)

  Hitchcock visszatérése Londonba felvetette a kérdést, "Szeretné, ha lovaggá ütnénk?" Mivel olyan sok éven át amerikai állampolgár volt, a kérdés elméletinek tűnt. - Csak a pincérek vagy a sofőrök szólítanak Sir Alfred-nek vagy Sir George-nak - gúnyolódott Hitchcock.
A rendezőt 1980-ban ütötték lovaggá, és Sir Alfred lett. - Ha a krimiben Cary Grant a főszereplő, - mondta Hitchcock elmélkedve, - az összes néző tudni fogja, hogy ő nem lehet a gonosz. Hogy az ilyen probléma ne kerüljön elő a Tébolyban, Hitchcock a londoni színházakból válogatott színészeket a szerepekre. Olyanokat gyűjtött össze, akikről a közönségnek még nem volt kialakult véleménye. Hitchcock hatalmas előnynek tartotta a londoni stúdiók közelségét a londoni színházakhoz. Hollywood-dal ellentétben, ami 4500 km-re van a Broadway-től, a brit stúdiók kevesebb, mint egy órányira vannak a West End-től, tehát egy leszerződtetett színész is elérhető volt egy filmszerepre, ha illett rá a szerep.


 Hitchcock Angliában kezdte a filmes szakmát, itt forgatta első igazi filmjét, és ezzel a filmmel az utolsót is. (A Családi összeesküvés [Family Plot,1976] már nem azt a nagyformátumú rendezőt mutatja.)

 [Alfred Hitchcock] - [Drakula halála 1921] - [Silent Horror]
[Horror Story] - [Hungarian Horror]
[Home]