The Fighting Generation
(A harcoló nemzedék)
(Selznick International Pictures & Vanguard Films Production, USA, 1944, 2 perc [169 láb], fekete-fehér)
Rendezte:
Alfred HITCHCOCK

Szereplők: Jennifer Jones (ápolónő); a többiek jelenete csak tervezett volt: Rhonda Fleming (Nurse's aide), Steve Dunhill, Tony Devlin

Irta: Stephen Longstreet
Operatőr: Gregg Toland
Stúdió: David O. Selznick Studios


  A film egy nemrég felfedezett háborús propaganda rövidfilm - mindössze 2 perces - a II. világháború végétől a Los Angeles-i filmarchívumban feküdt. A film - egy jelenet az egész - egy kórházszobában játszódik, ahol egy kisegítő nővér egy háborús sérült katona ellátása után mondja el monológját a háborúval kapcsolatban:

  “He’s asleep now. His name is Johnny. Private First Class, badly wounded on Saipan. As a nurse’s aide, I see many cases like this. Most of them are strangers to me. But Johnny, well, we were kids together. Johnny took me to my first (high school) dance, and knowing Johnny, I feel I know all the boys here. You see, they’re my generation, part of my world, my fun, my hopes. Someday all the boys and girls will come back home. No, not all of them. But those that do, you can help bring them back sooner by buying a share of their faith in victory. By buying a War Bond. You know, they used to talk about the lost generation. The forgotten generation. Of generations without hope. But not Johnny’s generation. Please be like Johnny. He didn’t think he’d have to fight so many battles. But he went right on, giving a little extra courage. So let’s all of us do a little something extra too. And buy that Bond beyond the one we’ve planned for. Surely that isn’t too much to do for a fighting generation.

  “Ő most alszik. A neve Johnny. Őrvezető, megsebesült. Mint a nővér segítője, több ilyen esettel találkoztam, mint az övé. A legtöbbjük idegen számomra. De Johnny, nos, mi együtt voltunk gyerekek. Johhnyval éltem át az első táncot az iskolában, és ismerve Őt, átérzem az összes fiút, aki itt van. Látják, ez az én generációm, a világom része, az örömöm, a reményem. Egy nap az összes fiú és lány hazatér. Nem, nem mindannyian. De azok, akik igen, a ti segítségetekkel térnek vissza hamarosan, a győzelembe vetett hitüknek a támogatásával. Háborús Kötvény vásárlásával. Tudjátok, nekik beszélniük kell az elveszett nemzedékről. Az elfelejtett nemzedékről. Egy remény nélküli nemzedékről. De nem Johnny nemzedékéről. Kérlek benneteket, legyetek olyanok, mint Johnny. Ő nem gondolta, hogy olyan sok harcban részt kell vennie. De Ő ment, és egy kis bátorságot adott mindannyiunknak. Gyerünk, tegyünk mi is valamit. Megtehetjük, hogy Kötvényt veszünk. Biztos vagyok, hogy ez nem túl sok a harcoló nemzedékért.  Jennifer Jones - már ismert hollywood-i filmsztár - 1943. aug. 13-án a Los Angeles-i Vörös keresztnél (38-as osztály) vizsgázott, mint nővér, és a háború alatt karitatív munkákat vállalt. Nővérként sem ez az első szereplése filmen, az egy évvel ezelőtti Since You Went Away -ben már megmutatta magát ebben a karakterben is. Több jelenet és szereplő is tervezve volt, végül csak Miss Jones jelenete készült el. Hitchcock neve nem szerepel az elkészült film stáblistáján (melyik mai reklámfilmen van kiírva a készítők neve?). Selznick elégedett volt az eredménnyel: "Éppen most fejeztük be a vágását és az utóhangosítását a Kötvény rövidfilmnek, azt kell, hogy mondjam, nagyszerűnek látszik... [...] ...első osztályúnak látszik minden tekintetben." - táviratozta 1944.okt. 23-án Mr. N. S.-nek a "Háborús Filmek Finanszírozási osztályának". 12.000 (!) kópiát rendelt a filmből és 16.000 moziban játszották, még börtönökben is!

    


(képek és eredeti cikk: senses of cinema)
(fordítások: www.hitchcock.hu)


[Alfred Hitchcock] - [Drakula halála 1921] - [Silent Horror]
[Horror Story] - [Hungarian Horror]
[Home]