Saboteur
Szabotőr
(Universal, 1942, USA, 108perc, fekete-fehér)
Rendezte: Alfred HITCHCOCK

Szereplők: Robert Cummings (Barry Kane)
; Priscilla Lane (Patricia, "Pat"); Otto Kruger (Charles Tobin); Alan Baxter (Mr.Freeman); Alma Kruger (Mrs.Henrietta Van Sutton); Vaughan Glazer (Philip Martin); Dorothy Peterson (Mrs.Mason); Ian Wolfe (Robert); Anita Bolster (Lorelei); Jeanne és Lynn (a sziámi ikrek); Pedro de Cordoba (Bones); Norman Lloyd (Fry); ...

Producer: Frank Lloyd és Jack H.Skirball
Operatőr: Joseph Valentine, ASC.
Forgatókönyv: Peter Viertel, Joan Harrison és Dorothy Parker  (A.Hitchcock eredeti témája alapján)
Zene: Charles Prévin és Frank Skinner
Vágó: Otto Ludwig
Díszletek: Jack Otterson és Robet Boyle


- Szabotőr - posztergaléria  Barry Kane igazi hazafi, akit azzal gyanúsítanak, hogy szabotázs-akciót hajtott végre munkahelyén, a kulcsfontosságú háborús eszközöket gyártó üzemben. Az ártatlanul megvádolt férfi csak úgy bizonyíthatja igazát, ha megtalálja a valódi szabotőrt, miközben őt üldözik a hatóságok...

  A Szabotőr eredeti történetét Alfred Hitchcock akkor találta ki, mikor David O. Selznick producerrel állt szerződésben. Selznick nagyon várta a filmet és Gene Kelly-t szánta a főszerepre, ám 1941 novemberére úgy döntött, hogy eladja a Szabotőrt egy másik stúdiónak. Hitchcock maga vitte körbe a Szabotőrt az egyik stúdióból a másikba. Az RKO és a 20th Century Fox is elutasította, mielőtt Frank Lloyd és Jack Skirball megvette a filmet (és Hitchcock szolgáltatásait) 20 ezer dollárért. Lloyd és Skirball adta ki a filmet a Universal számára. John Houseman, az egyik író, aki már a korai stádiumban hozzájárult a produkcióhoz később így mesélt arról, milyen volt Hitchcock-kal együtt dolgozni: "azt jelentette, hogy hallgattuk őt beszélni - anekdoták, karakterek, revelációk és változások, amiket éjszaka kitalált, és másnap kipróbált rajtunk."
   Az egyik jelenetben Hitchcock az S.S. Normandia hadihajóról (ami nemrég gyanús körülmények között kigyulladt) készült híranyagot használta fel, ahogy az oldalára fordulva úszik a vízen New York kikötőjétől nem messze. Hitchcock innen Norman Lloyd, a szabotőrre váltott, aki önelégült mosollyal nézi a hajót.

   Hitchcock később bevallotta, hogy a haditengerészet "tombolt" a Universal-lal ezek miatt a képek miatt, mert a jelenet azt a látszatot keltette, hogy a Normandiát szabotálták. Hitchcock szerint a haditengerészet fel volt háborodva, mert ez "tükrözte, hogy nem őrizték elég éberen". Robert Boyle, a Szabotőr (és egyéb Hitchcock klasszikusokok) művészeti rendezője szerint "Hitchcock a legtöbb ismert fóbiában szenvedett. Tériszonya volt. Sőt, ha a járdán állva felnézett és látott egy munkást, aki egy épülő házon dolgozott, halálra rémült."

(A Hitchcock-Collection ismertetője nyomán)

A film megjelent DVD-n!!!


    [Alfred Hitchcock] - [Drakula halála 1921] - [Silent Horror]
[Horror Story] - [Hungarian Horror]
[Home]