Sidney Gottlieb: Alfred Hitchcock
- írások, beszélgetések

Hitchcock on Hitchcock. Selected Writings and Interviews.
(Edited by Sidney Gottlieb. University of California Press, 1997.)

Osiris Kiadó, 2001,
ISBN 963 389 090 X

Fordította: Elekes Dóra és Pölöskei Petra
379 oldal



 Alfred Hitchcock (1899-1980) munkásságát megmegújuló legendák, kifürkészhetetlen titkok, megfejthetetlen rejtélyek övezik. A feszültségteremtés elsőszámú mestere a filmvásznon, s immáron klasszikus lélektani-bűnügyi filmek alkotója. Ez a kötet Hitchcock írásaiból, interjúiból Sidney Gottlieb állhatatos kutatómunkájának eredményeképpen nyújt át egy csokorra valót az olvasónak. Hitchcock, akinek
"a nyilvánossághoz való érzéke Salvador Daliéval vetekedett", tiszteletben tartja olvasóját: nem bocsátkozik látványos elméleti fejtegetésekbe, írásainak értéke tapasztalati jellegükből fakad.

  Olykor anekdotikusan, de mindig érdeklődést keltve elemzi saját filmkészítési gyakorlatát, olykor saját filmjeit. Nem tér ki a kor kihívásai elöl sem: érzékletesen világítja meg az angol, az amerikai, a német filmgyártás erényeit és hibáit, a producer és a rendező változó viszonyát, a közönség és a cenzor rendezőre gyakorolt hatását vagy éppen a hatáskeltés, a filmes fogalmazásmód legkülönfélébb variációit. Magas fokií szakmai tudás, intelligencia s iróniával elegyített derű jellemzi írásait, újságírói kérdésekre adott válaszait. Egy ismerős arc (eddig) ismeretlen vonásai tűnnek fel e könyv oldalain megerősítve nagyrabecsülésünket a mester-rendező, Alfred Hitchcock iránt.



Recenzió:
- Sidney Gottlieb: Alfred Hitchcock (filmhu, 2002. január 11.) - [65kB, ]

 

 


[Alfred Hitchcock] - [Drakula halála 1921] - [Silent Horror]
[Horror Story] - [Hungarian Horror]
[Home]