Nemrég díszdobozokban üdvözölhettük Alfred Hitchcock amerikai munkásságának legsikerültebb alkotásait, most pedig a mester korábbi, angliai korszakából kapunk kis ízelítőt.
A felújított képpel és hanggal a boltokba kerülő 39 lépcsőfok (1935) és Londoni randevú  (1938) a hidegháborús évek paranoiafilmjeit és napjaink politikai akciókrimijeit leiskolázó izgalmú összeesküvés­ mozi, önfeledt körömrágást és könnyed szórakozást garantáló alkotás. A Londoni randevú szimpla bűnügyi sztorija vérbeli screwball komédiát rejt: az esküvőjére igyekvő bohém úrilány nyomozni kezd egy nemzetközi expresszen a fülkéjéből eltűnt kedves idős hölgy után, akire furcsa mód egyetlen más utas sem emlékszik, mígnem a gonosz konspiráciők közepette váratlan szövetségesre tesz szert egy pökhendi néptánckutató személyében, majd a furcsa pár a kalandok és szópárbajok során lassah összemelegszik. Hitchcock hálás vígjátéki epizódfigurákkal és kétértelmű tréfákkal gazdagítja szokott műfaji eszköztárát: szellemes románca egy francia bohózat frissességével száguld át a thriller hófödte, fenyőerdős tájain a jól megérdemelt londoni randevúpontig.
Hitch a 39 lépcsőfokban szintén közembert tesz meg hősének, egy gyanútlan, kanadai világfit, aki Londonban gyilkossági ügybe s egyúttal nemzetközi kémhistóriába keveredik.

 A tökéletes férfiálom: menekülni látványos helyszíneken, például a Fourth lenyűgöző acélhídján, keresztül a skót mezőkön, átugrani üvegablakon, átázva whiskyt hörpölni kandalló mellett, ráadásul mindezt az akció második felében egy elragadó, szőke Fürtös nőszemélyhez bilincselve.
A személyazonosságváltás, a menekülés és az ártatlan ember zűrbe keveredésének témáját tekintve a film egyértelmű előképe az Észak­északnyugatnak és tucatnyi más, későbbi Hitchcock­darabnak. A suspense mesterének e két háború előtti klasszikusa minden bizonnyal nemcsak a szereplőket, de a nézőket is lebilincseli majd, a filmek csábereje pedig feledteti az extrák szegényességét. Hitchcock ijesztett, ijeszt és ijeszteni fog.

 vn

Pesti Est, 2005. február 3-9.


 39 lépcsőfok - The 39 Steps, 1935 – Fekete-fehér, hossz: 87 perc  Rendező: Alfred Hitchcock  
Szereplők:  Robert Donat, Madeleine Carroll  Hang: angol, magyar mono Felirat: magyar, angol    

Londoni randevú - The Lady Vanishes, 1938 - Fekete-fehér, hossz: 97 perc Rendező: Alfred Hitchcock  
Szereplők: Margaret Lockwood, Michael Redgrave  Hang: angol, magyar mono  Felirat: magyar, angol  
Forgalmazza: Cinetel[Vissza az Alfred Hitchcock kezdőoldalra!]